maandag 31 oktober 2016

ORANGE BASKETBALL MU20 2016: Even Voorstellen de MU20 van 2016 - #08 Joey Liem

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer enkele maanden voorbij; Nederland eindigde als 15e van de 21 deelnemende landen. De competitie 2016-2017 is weer begonnen, een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.
Joey Liem  (Foto's Ivonne de Bruin)

Interview:

#08 Joey Liem, 1.95m, 91kg, (Guard) **(*)
Geboren: 1996




Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Vader Jerry heeft vroeger gespeeld bij Donar, is ooit gestopt wegen studie
Moeder Annelies Middelbeek, Ja altijd
Broer Mike (17), Ja Black Eagles


Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Rosmalen/Den Bosch
Rodenborch College t/m VWO 5
American High School op Las Palmas
Cabreton University, Canada, Business Administration


Op welke leeftijd begon je met basketball?
12 jaar


Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?
Black Eagles
tot MU12/MU14 Milko v Schaik
MU16 Peter van Vught
MU18 John Bekker
Eiffel Towers
MU18 Milko v Schaik
MU20 Sander vd Holst
CBA 2 jaar, Rob Arellana, Chris Mayes
Canada, Matt Skinn


Van welke coach leerde je het meest?
Milko, Sander, Chris Mayes, eigenlijk allemaal; elke coach heeft een ander zicht op basketbal, waardoor elke coach me weer wat nieuws leert. Voor mijn gevoel heb ik wel het meeste geleerd in mijn 2 jaar tijd bij CBA.


Kan je wat meer vertellen over je tijd in Canada?
Na 2 jaar in CBA gespeeld te hebben heb ik een full scholarship aangeboden gekregen van een D1 school in Canada via het netwerk; ik kreeg een facebook-bericht van Matt Skinn. Ik heb 'Ja' gezegd. Het is een hele mooie ervaring; de faciliteiten die altijd beschikbaar zijn. Maar ik heb er niet zo heel gespeeld. Het studentenleven was heel tof, omdat het zp goed op elkaar is afgestemd heb je wat meer tijd voor andere zaken.


In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU16, Hugo Butter
MU18, 2x Johan Rooijackers
MU20, Ferry Steenmetz


Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Toen we de eerste acht haalden met de MU18, door met precies het maximale mogelijke aantal punten (17) verliezen van Duitsland, en daardoor doorgingen.


Idem, negatief?
MU16 eerste wedstrijd tegen Portugal; we stonden bij rust tien punten voor, in de tweede helft gingen ze zone spelen en klapten we dicht...daardoor misten we de eerste acht.Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Toen we de eerste acht haalden met de MU18, door met precies het maximale mogelijke aantal punten (17) verliezen van Duitsland, en daardoor doorgingen.


Idem, negatief?
MU16 eerste wedstrijd tegen Portugal; we stonden bij rust tien punten voor, in de tweede helft gingen ze zone spelen en klapten we dicht...daardoor misten we de eerste acht.


Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Hele mooie ervaring, omdat je zo intens bezig bent met andere goede spelers, je leert meer dan bij een club. Ik denk dat ik nu al kan zeggen dat ik er levenslange vriendschappen aan over houd. Het is een eer om voor Oranje te mogen spelen.


Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Ik ben fysiek sterk, ga sterk naar basket, ik kan goed schieten -maar dat lukt hier te weinig-, en ik kan goed rebounden.


Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Mijn ball-handling moet veel beter en ik moet meer creëren door met passes. Ik moet explosiever worden.


Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Ik schijn weer Jr. College te spelen.
MLT: een 'Full Scholarship' op Divisie-1, of in de top van Divisie-2 krijgen.
LT: Professioneel spelen in bijvoorbeeld Spanje.


En wat na je carriere als speler?
Werken in business en marketing waarschijnlijk eerder dan dat ik in de sport blijf.


Waar speel je volgend seizoen?
Junior College in California: Cuesta College, met als coach Rusty Blair, die lang in Nederland speelde en coachte bij Weert.


Keuzevragen:
Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor in relatie tot basketball?
Mijn ouders hebben heel veel mogelijk gemaakt, ik denk niet dat ik zonder hen hier zat. Ook als het tegen zat, ze hebben me financieel gesteund. Ze hebben zelf gespeeld en kennen het spel en konden ook vaak na wedstrijd aangeven wat er goed en slecht ging.

Link naar de Stats van de 2016 MU20B    ---  Hier   ---



Evaluatie:

#08. Joey Liem, 1.95m, 91kg, (Guard) **(*)
Kan schieten.
Is (op kracht) een behoorlijke verdediger , maar als dat niet genoeg is, is hij (nog) een stapje te traag.
Kan op verschillende posities(1-2-3) spelen en is een goede Rebounder op dit niveau; hij heeft oog voor de bal en de wil om de rebound te pakken.
Zal een duidelijke positie moeten krijgen om door te kunnen groeien.

Werken aan: Ball-handling-skills, de penetratie moet sneller, en snelheid en beweeglijkheid overall moeten beter worden.
  



Ex-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht 'Kenners van de Europese MU20-categorie' noemen. Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen. Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016. Doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker. Opmerking bij de evaluatie: onderstaande 'sterren-evaluatie' geeft de maximale bandbreedte die beide heren mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens hen maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –'...vooral als het om de toekomst gaat...' sprak Wim Kan ooit'. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname 'verslaat', en daartoe dagen Dekker en Lievaart deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit...'Prove them wrong!'


Betekenis van de evaluatie:


*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL(of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA. Het deel van de '*'-en tussen '()' geeft de geëvalueerde 'Upside'. Dus bijvoorbeeld: '**(**)' betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.



Eerdere afleveringen van 'Even voorstellen de MU20 van 2016:


#04 - Shaquille Austin
#05 - Mack Bruining
#06 - Rens Butter
#07 - Raidell De Pree 
#08 - Joey Liem 
#09 - Jan Driessen
#09 - Jan Driessen
#10 - Coen Stolk
#11 - Sjoerd Koopmans
#12 - Steve Bleeker
#13 - Terrence Bieshaar
#14 - Freek Vos
#15 - Mark Laros

Geen opmerkingen:

Een reactie posten